Jij zit vol vragen over Aruba, ik heb de antwoorden. Dit zijn de veelgestelde en veel gegoogelde vragen over Aruba.
Hoeveel dagen heb je nodig op Aruba?
Ik ga altijd minimaal 2 weken naar Aruba. Waarom? Jetlag. Ik word de eerste 2, soms 3, nachten altijd mega vroeg wakker (5/6 uur in de ochtend). Je hebt gewoon even nodig om bij te komen van de reis, te wennen aan de tijdzone en je ook weer even te acclimatiseren. Als je dan na een paar dagen alweer naar huis moet heb je niet de kans om optimaal van het eiland te genieten.
Aruba is niet een heel groot eiland, maar er is genoeg te beleven. Door de minimale twee weken heb je dus ook meer de tijd om activiteiten te ondernemen en plekken te bezoeken. Zo voorkom je dat je spijt krijgt dat je sommige dingen niet hebt kunnen doen, vanwege de korte tijd. Ook de vlucht van 10 uur is het eigenlijk niet waard om maar 7 dagen op het eiland te verblijven, maar dat vind ik 🙂
Is Aruba veilig?
Zoals elk land op de wereld is er altijd wel criminaliteit. Als je Aruba met Curaçao vergelijkt: Ja Aruba is een heel stuk veiliger. Vooral in het noorden waar de meeste hotels staan is het erg veilig omdat het altijd wel druk is op straat met toeristen. Restaurants en winkels zijn tot laat open waardoor je ‘veiliger’ op straat kunt lopen. De locals zijn super vriendelijk naar toeristen toe en als je ergens loopt hoef je echt niet continue je tas in de gaten te houden voor zakkenrollers o.i.d. Ik heb mij op Aruba in ieder geval geen één keer onveilig gevoeld.
Wat is de beste reistijd om naar Aruba te gaan?
Altijd! Je moet alleen wel rekening houden met het regenseizoen, en die is er in de maanden oktober/november en soms tot ongeveer half december. Nu klinkt het regenseizoen erg heftig, maar zelfs in deze periode overheerst de zon. Regen valt gelukkig ook vooral ’s nachts, waardoor je er niet mega veel last van hebt. Wil je geen risico nemen, is het dus beter om niet in deze periode naar Aruba te reizen.
Aruba kent ook een winter, en in de maanden december/januari/februari is het wel koud op Aruba. Koud? Ja 26 graden ongeveer. Het water is wel stukken kouder en dat is vooral met duiken te merken. Maar voor de gemiddelde Nederlander is dit nog steeds een erg aangename temperatuur, alleen de locals hebben hier last van 🙂
Een leuke periode om naar Aruba te reizen is tijdens de carnaval. Wanneer de carnaval precies plaats vindt verschilt per jaar. De grote parade valt altijd tussen 22 maart en 25 april. De carnaval duurt vanaf de grote parade teruggerekend 7 weken. De optochten zijn erg feestelijk en zijn aan te raden om een keer te bezoeken.
Is Aruba duur?
Ja. De gemiddelde prijzen van bijvoorbeeld boodschappen liggen wel wat hoger dan in Nederland. Ook de sigaretten zijn in de supermarkten wat duurder (op het vliegveld natuurlijk niet). Alle boodschappen die in de supermarkt liggen moeten geïmporteerd worden en daardoor liggen de prijzen gemiddeld wat hoger.
In de horeca betaal je gemiddeld 5 dollar voor een biertje. Ligt er ook weer aan welk biertje, want er is ook local bier: Balashi. Die is weer wat goedkoper. De cocktails kosten gemiddeld 7/8/9 dollar. Als je lekker uit eten wilt betaal je tussen de 30 en 50 dollar voor een hoofdgerecht, ook hier ligt het er natuurlijk aan wáár je gaat eten.
Hoeveel inwoners heeft Aruba?
Er wonen ongeveer 116.000 mensen op Aruba, van wie ongeveer 37.000 in Oranjestad wonen. Elk jaar bezoeken ruim 1 miljoenen toeristen het eiland.
Hoe groot is Aruba?
Aruba heeft een oppervlakte van ongeveer 180 km², dat is vergelijkbaar met Texel (162 km²).
Kan je het kraanwater drinken op Aruba?
Ja, het drinkwater kan je probleem drinken en heeft een prima smaak. Het water is gezuiverd zeewater dus heeft wel een andere smaak dan je misschien gewend bent.
Heb ik een visum nodig voor Aruba?
Nee, een visum is niet nodig voor een toeristisch verblijf van maximaal 180 dagen. Wel heb je een geldig paspoort nodig, je Nederlandse identiteitskaart is niet voldoende.
Is mijn autorijbewijs geldig op Aruba?
Ja, een Nederlands rijbewijs is geldig op Aruba. Een internationaal rijbewijs (IRB) is niet vereist.
Wat is de munteenheid op Aruba?
In Aruba betaal je met de Arubaanse Florin (AWG) of met de Amerikaanse dollar.
Wat is de hoofdstad van Aruba?
Oranjestad is de hoofdstad van Aruba. Dit is ook het zakelijke, politieke en culturele centrum van het eiland.
Is Aruba onderdeel van de Europese Unie?
Technisch niet. Aruba heeft een speciale status en valt onder ‘landen en gebieden overzee’ (LGO). Dit betekend dat Europees richt niet van toepassing is en dat ze de euro niet als betaalmiddel voeren. Wel komt Aruba in aanmerking voor Europese fondsen en bezitten de inwoners het Europees burgerschap waardoor ze mogen stemmen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Wat is de landcode van Aruba?
De officiële 2-letterige code is “AW”, de 3-letterige code is “ABW” en het netnummer voor Aruba is +297. Een domeinnaam eindigt op .AW maar op een nummerplaat staat de afkorting ARU.
Welke talen spreken ze op Aruba?
De meeste Arubanen beheersen vier talen: Nederlands, Engels, Spaans en Papiaments. Papiaments is naast Nederlandse de tweede officiële taal.
Moet ik me laten vaccineren?
Nee hoor, als je naar Aruba reist ben je niet verplicht om jezelf te vaccineren of in te enten tegen ziektes.
Heb ik een andere stekker nodig in Aruba?
Ja, neem een reisstekker mee! In Aruba wordt het Amerikaanse systeem van type A, B en F gebruikt.
Wat zijn de alarmnummers in Aruba?
Bij spoed kan je altijd, gratis, naar het algemene alarmnummer 911 bellen maar er zijn ook eigen nummers voor de hulpdiensten.
Het telefoonnummer van de politie is: 100
Het telefoonnummer van de brandweer is: 115
Het telefoonnummer van de ambulance is: 911
Het telefoonnummer van de kustwacht is: 913
Moet ik fooi geven in Aruba?
Ja een fooi is in de horeca en toeristische sector vanzelfsprekend. Een normale fooi is 15 tot 20 procent.
Zijn er haaien op Aruba?
Op Aruba heb je eigenlijk twee kanten van het eiland. De strandkant is waar de hotels zijn en waar je onbezorgd kunt gaan zwemmen: hier zijn geen haaien. De zogenaamde ruwe kant van Aruba, waar je ook off-road kunt touren, zijn soms (onschuldige) haaien te spotten. Maar daar is de zee zó ruw, dat je daar ook niet kunt zwemmen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je onbezorgde zwempartij in een nachtmerrie zal veranderen.
Wat wel leuk is: als je bij Baby Beach gaat zwemmen heb je grote kans dat je soms een schildpad kunt spotten! Ze komen niet bij je in de buurt en raken je niet aan: en raak hun a.u.b. ook niet aan. Geniet van het uitzicht en laat ze lekker hun gang gaan, want anders kunnen andere toeristen in de toekomst hier niet meer van genieten!
Wat neem ik voor kleding mee naar Aruba?
Comfortabele vrijetijdskleding! De zon schijnt bijna altijd dus luchtige, katoenen of linnen kleding. Een (fleece)trui of vest is voor de koelere avonden handig.
Welk bier drinken ze op Aruba?
Op Aruba brouwen ze eigen bier: Balashi, blond bier. Dit is meteen ook het goedkoopste biertje die je in de supermarkt en in de horeca kunt krijgen. Je hebt ook de Baslashi Chill, een local biertje. Dit is te vergelijken met een Corona, wat frisser en je drinkt deze meestal met een lime erbij. Lekker fris voor op het strand dus!
Een ander bekend Caribisch biertje is Amstel Bright. Deze is ook op Curaçao en Bonaire te vinden, en sinds kort ook (eindelijk!) in Nederland. Deze drink je ook met een lime in het flesje en is eigenlijk wel het meest gedronken bier op Aruba.
Natuurlijk zijn er ook andere bekende biertjes op Aruba te vinden zoals Heineken. Maar omdat Aruba veel Amerikaanse toeristen ontvangt kun je hier ook o.a. Budweiser, Budlight en Polar. Alhoewel Polar oorspronkelijk uit Venezuela komt, op Aruba zijn ook veel Venezuelanen te vinden. Drink je liever speciaalbiertjes? Dan is Taste of Belgium the place to be! Dit restaurant heeft heel veel verschillende Belgische speciaalbieren waar je van kunt genieten tijdens een hapje eten.