Wat is de munteenheid op Aruba?

De bekendste munteenheden zijn de Amerikaanse dollar, de euro, de Britse pond, de Japanse yen en de Chinese yuan, maar er zijn nog vele andere munteenheden die in verschillende delen van de wereld worden gebruikt. Elke munteenheid heeft zijn eigen wisselkoers ten opzichte van andere munteenheden. Op Aruba is de munteenheid de Arubaanse Florin en de Amerikaanse dollar.

Arubaanse Florin (AWG)

De officiële munteenheid op Aruba is de Arubaanse Florin, en dit werd in 1986 ingevoerd. Voor die tijd was de officiële munteenheid de Antiliaanse gulden (ANG), dat is nu nog wel de officiële munteenheid op Curaçao en Sint Maarten. Dit gaat echter veranderen want dat zal de Caribische gulden (CMG) worden.

Amerikaanse Dollar

Naast de Arubaanse Florin is ook de Amerikaanse dollar een wettig betaalmiddel. De wisselkoers ten opzichte van de Arubaanse Florin is: 1 USD = 1,79 AWG.

Hoeveel Euro is Arubaanse Florin waard?

1,79 AWG€ 1,00$ 1,00
10 AWG€ 5,58$ 5,58
25 AWG€ 13,96$ 13,96
Wisselkoers Arubaanse Florin

Soms wordt er lokaal ook wel eens 1,75 gerekend i.p.v. 1,79. In de supermarkt is het makkelijkste om ongeveer de helft te rekenen bij je boodschappen, dan kun je in de gaten houden of je boodschappen een beetje betaalbaar blijven. Alle producten moeten geïmporteerd worden, dus de prijs ligt een stuk hoger dan in Nederland. Daarom is het goed om dit wel in de gaten te houden als je boodschappen doet.

Waar kun je geld wisselen?

Euro’s kun je op het eiland niet inwisselen, wel kun je met je Nederlandse betaalpas pinnen bij de pinautomaten, maar ook bij de restaurants en winkels. Let wel op dat je pinpas ingesteld staat op wereld.

Wanneer je cash geld gaat pinnen kun je kiezen voor Arubaanse Florin of voor Amerikaanse Dollars. Let wel op dat je voor elke keer dat je cash geld pint betaald voor transactiekosten, dus ik raad je wel aan om minder vaak een groot bedrag te pinnen in plaats van meerdere keren kleine bedragen. Pin je direct bij een restaurant? Dan worden er geen transactiekosten gerekend.

Op sommige lokale plekken rekenen ze bijvoorbeeld 1 AWG voor een product, maar ook 1$. Dan is het een stuk voordeliger om in Arubaanse Florin af te rekenen, daarom raad ik altijd aan om de Arubaanse Florin cash te pinnen, en niet de Amerikaanse Dollar. Dit gebeurd echt soms, dus niet overal!

Let wel op dat Arubaanse Florin achteraf in Nederland moeilijker te wisselen is naar Euro’s, dat is met de Amerikaanse Dollar weer een stuk gemakkelijker.

Fooi betalen op Aruba

Ja dit is gebruikelijk. Bij sommige restaurants wordt zelfs standaard het zogenoemde “service charge” gerekend. Dan wordt er al 10 /15% op de rekening gerekend als fooi, dat is te zien op de bon en hoef je dus zelf geen fooi te geven.

Het loon ligt op Aruba voor horeca medewerkers erg laag, dus veel mensen ‘leven’ van hun fooi. Daarom is het gebruikelijk om ongeveer 10/15% fooi te geven.

Heb je een creditcard nodig op Aruba?

Wil je een auto gaan huren op Aruba? Dan raad ik je aan om een creditcard mee te nemen, veel verhuurbedrijven stellen een creditcard als eis om een auto te huren. Dit wordt ook vaak vereist bij bijvoorbeeld het huren van een buggy. Verder is het niet persé nodig, tenzij je het fijn vindt om met je creditcard af te rekenen.

Previous Post Next Post
By
Mijn naam is Kimberly en ik heb in 2016 een half jaar op Aruba gewoond en gewerkt. Sindsdien ga ik elk jaar terug naar het mooie eiland om vakantie te vieren. Ik deel graag mijn ervaringen met jullie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *